Sinergia pixelada

Sede del Banco DNB, MVRDV

Por Marcelo Gardinetti

Fotografía: ©Jeroen Musch - Jiri Havran

Mayo de 2014

Propuesto como un edificio que permite traducir el carácter social y democrático de la organización, la nueva sede del Banco DNB ostenta una identidad que se sustenta en el carácter de los múltiples acoples volumétricos.

La estructura principal se compone de una trama de acero que permite una distribución elástica de los espacios respecto a las necesidades del programa. Con ese criterio se acoplan una serie de cubos de 6 metros de lado que permite el carácter versátil necesario para la organización. El resultado de esta operación dispone en cada piso un ambiente único y específico.

BANCO DNB MRDV

A nivel de calle el edificio se hace transparente creando espacios protegidos sobre los accesos. La planta baja es atravesada por un pasaje público que une la estación central de Oslo con el borde costero. Por encima, las plantas de oficinas se retrasan o se empotran en varios lugares para responder al contexto urbano y facilitar la creación de áreas comunitarias en el exterior, creando un interesante juego de luces y sombras.

El acero de la estructura está envuelto por una piel de piedra que crea aristas duras para acentuar los límites de cada parte. Los huecos que se generan en la parte superior de estos volúmenes están destinados a la creación de jardines con vegetación natural.

Los espacios colectivos están conectados por una ruta interna escalonada compuesta de terrazas colectivas con cerramientos de vidrio que fomentan las reuniones informales y la comunicación entre áreas y niveles. Estos espacios se vinculan entre sí por una serie de escaleras de madera y puentes, pero además, sus caras vidriadas ofrecen inmejorables vistas hacia el entorno urbano.

Marcelo Gardinetti, mayo de 2014©

Fotografía: ©Jeroen Musch – Jiri Havran

TECNNE  |   Arquitecturay contextos

Información de MVRDV

The development of a new headquarter cluster is a strategic operation aiming for synergy and a clear identity whilst concentrating twenty DNB office locations dispersed over the city at Bjorvika. The objective for MVRDV was to translate the social and democratic character of the organisation into a building with excellent working conditions and spatial qualities. The structure is conceived as a steel rack which permits adaptation to the flexible nature of the organisation. The steel rack is wrapped in a stone skin, it appears as a rock one can climb onto, a strong shape within the boundaries of the Barcode.

The niches of this rock provide space for vegetation growth: the positioning of the pixels creates roof gardens or outside areas for every floor.The generic office floors recline and are recessed in various places to reflect the urban context and to create communal indoor and outdoor areas and outstanding daylight conditions. At street level the building volume is opened by sheltered entrance zones, and intersected by a public passage leading to the Oslo Central Station. The pixelated design allows this specific response whilst being highly efficient and flexible. As a result, every floor of the building is both unique and generic: the pixelated volume makes the generic specific.

 Besides more than 2,000 flexible work spaces the building contains a panoramic 140 seat canteen on the top level, the executive lounge with a view over the fjord, the board room, in the heart of the volume, DnB NOR’s trading room with 250 work stations, and the main entrance with a reception and access to the concourse. These collective elements are connected by a staggered continuous internal route of terraces, encouraging informal meetings and communication between employees.

The route meanders from the reception upwards through the building, connecting all office levels with the communal areas. A series of wooden stairs and bridges allow employees to switch levels or even to walk the 17 levels up to the canteen on one side of the building and down on the other side. The route accommodates communal areas to the office floors and is made homely with a series of pantries, informal meeting areas and fire places. It gives access to the various outdoor terraces and roof gardens. All these collective spaces are designed as glass pixels allowing views over the surroundings and transparency from the exterior. The route is naturally ventilated and has a high performance glass fit for the Norwegian winter.

Escrito en: Arquitectura
Autor: Marcelo Gardinetti
Fotografía: ©Jeroen Musch - Jiri Havran
Cite: “Marcelo Gardinetti, Sinergia pixelada; Tecnne”
Enlace corto: http://tecnne.com/?p=11128
Tags: , , , , , , , , , , ,

Los artículos de TECNNE se encuentran bajo la licencia Creative Comons | The articles of TECNNE are found under license Creative Comons