Táctil y flexible

Centro bancario Rabobank, Mecanoo

Por Marcelo Gardinetti

Fotografía: © Mecanoo/Richters Cristianas

julio de 2014

Enclavado en el paisaje ondulado de Limburgo, el edificio para el Rabobank permite agrupar áreas operativas más pequeñas en un único centro de asesoramiento de ubicación céntrica. El banco cuenta con un gran número de cuentapropistas en su cartera y uno de los objetivos del diseño reside en establecer una imagen no comercial.

El edificio se caracteriza por la compacidad de su figura rectangular, que presenta elevaciones en los lados menores. El carácter neutro se ve alterado por una de las elevaciones que se formula en voladizo acompañando la escalinata del auditorio que aloja. El lateral de la figura está compuesto por un enorme plano transparente sobre el frente.

RABOBANK MECANOO

Un gesto inclusivo hacia la ciudad en uno de los lados mayores propone el lugar de acceso.  El vestíbulo esta coronado por un techo curvo con una serie de lumbreras que permiten visualizar las actividades que se desarrollan en los pisos superiores. Estas plantas están diseñadas como terrazas que serpentean a la manera de una cinta blanca.

El elemento principal de la sala central es el auditorio, diseñado como una tribuna escalera que conforma espacios de trabajo flexibles. La cortina traslúcida ubicada en el extremo opuesto fue diseñada con diferentes tonos de plata y azul. Este elemento corre en una pista de 60 metros de largo que serpentea por encima de la tribuna y permite componer diversos espacios y atmósferas alterando la posición de las partes de cortina.

El plano transparente que remata el auditorio confiere una iluminación abundante y permite una óptima visual hacia el entorno circundante. Las paredes están recubiertas con paneles de roble cepillado que forman una unidad con el material del auditorio y el mobiliario de las áreas de trabajo.

Los muros exteriores se forman con mampostería especial de arcilla amarilla. Los ladrillos manchados de colores amarillo y blanco se intercalan con piedras cubiertas por una capa de esmalte para crear una fachada de carácter táctil.

“La intención que subyace al diseño es el desarrollo de un banco cooperativo que extiende sus brazos tentadoramente a la sociedad, que se encuentra en una pequeña colina. Al entrar bajo el techo curvo con claraboyas escultóricas, se puede estudiar de un solo vistazo todo el edificio y la curiosidad está encendida aún más en las actividades de las plantas superiores. Estos pisos están diseñados como terrazas que serpentean asombrosas alrededor del palomar como una cinta blanca. Invitan a tomar las escaleras en zigzag y no el ascensor.

Aquí se puede elegir que el lugar de trabajo se adapte a sus exigencias: una pequeña habitación para la concentración, una habitación más amplia para trabajar en equipo, una mesa zigzagueante grande donde se puede trabajar de manera informal y charlar, espacios abiertos de encuentro e intercambio de ideas, estaciones de trabajo individuales a lo largo de la entreplanta, nichos en la pared de roble y dos habitaciones para conferencias y reuniones”. Mecanoo

Marcelo Gardinetti, julio de 2014

Fotografías: © Mecanoo/Richters Cristianas

Artículo relacionado:  Simbiosis urbana

TECNNE  |  Arquitectura + contextos

Información de Mecanoo:

Rabobank Westelijke Mijnstreek Advice Centre

Sittard is located in the rolling landscape of Limburg, the province of the bronze-green oak and the soft yellow marl. The cooperative Rabobank wanted to combine smaller branches within a large centrally-located advice centre near Sittard station. With input from its 320 employees, the Rabobank defined her dream for the new advice centre: accessible, facilitative of a collaborative and knowledge-sharing environment for both employees and customers, inspiring of new initiatives, and with a natural appearance. The bank has a large number of entrepreneurs as its customers, including many self-employed. Customers of the bank, many of whom are of self-employed – they too should be allowed to make use of the building. And, the bank should not look like a bank.

Tactile

The intent underlying the design is the development of a cooperative bank extending its arms invitingly to society, located on a small hill. Upon entry under the curved ceiling with sculptural skylights, you can survey, in one glance, the whole building and your curiosity is further ignited for activities on the upper floors. These are designed as staggering terraces that meander around the loft as a white ribbon. They invite you to take the zigzagging stairs and not the elevator.

The focal point of the central hall is the auditorium which, remarkably, was not in the original brief. In this area, Mecanoo designed a staircase tribune that accommodates flexible workspaces. Brushed-oak panelled walls that wrap the interior of the building form a unity with the material of this tribune and its workspace furnishings. The brushed oak panelled walls in the building form a unity with the tribune and furniture.

Here, a transparent curtain with different shades of silver and blue designed by Petra Blaisse of Inside Outside runs on a 60-metre long track that winds above the tribune. Diverse spaces and atmospheres can be created by altering the position of the curtain parts. Silver squares in it reference the playful square windows in the building’s facade. It consists of special masonry of yellow clay to which marl which has been added. The white-yellow mottled bricks are here and there interspersed with stones with a glaze layer in the small hole, creating a tactile facade.

Flexible working

The entire ground floor including the restaurant is open to the public. Both employees and customers can use the workplaces in the auditorium, just as in a modern public library. The upper office floors are only accessible to staff via a pass system on the first floor. Here you can choose whichever workplace suits your demands: a small room for concentration, a more spacious room for working in a team, a large zigzagging table where you can informally work and chat, as well as open areas for meeting and exchanging ideas, individual work stations along the mezzanine, niches in the oak wall and both small and large conference rooms for gatherings. To provide a high quality acoustic environment, the call centre has its own space on the first floor with a beautiful view. A glass separation ensures that it is visually connected to the rest of the staff.

Sustainability and indoor climate

The advice centre is rated BREEAM Very Good. The bank is connected to The Green Network in Sittard, which makes use of residual heat from the Chemelot industrial zone. The building has energy-saving installations, high insulation and triple glazing. Climate ceilings control ventilation, heating and cooling through radiation without moving air. In addition, the building has a flat panel air conditioning system facing south. In warm weather a transparent screen automatically drops in front of the glass facade. The screen reflects the solar energy, while the heat of the sun between the facade and the screen is mechanically extracted so that the auditorium remains pleasantly cool. Plenty of daylight is obtained through the numerous skylights and the large transparent facades.

Escrito en: Arquitectura
Autor: Marcelo Gardinetti
Fotografía: © Mecanoo/Richters Cristianas
Cite: “Marcelo Gardinetti, Táctil y flexible; Tecnne” 
Enlace corto: http://tecnne.com/?p=12011
Tags: , , , , , , , , , , ,

Los artículos de TECNNE se encuentran bajo la licencia Creative Comons | The articles of TECNNE are found under license Creative Comons