ARQUITECTURAReseñas

KK 100 en Shenzhen


KK Kingsley 100, Terry Farrell and Partners

El edificio Kingsley 100 se ubica en uno de los barrios de baja densidad de Shenzhen, China. Fue diseñado por el estudio Terry Farrell and Partners. La torre de oficinas financieras de 441,80 metros es el más alto de Shenzhen, financiado por  Kingkey Group. El diseño curvo del perfil de la torre hace alusión a un manantial, simbología de la prosperidad de Shenzhen. El edificio de 100 pisos es parte del plan maestro para la zona que incluye una intervención de uso mixto de 417.000 que incluye cinco edificios de viviendas y dos edificios comerciales.

El sitio abarca 3,6 hectáreas que formaban el barrio Caiwuwei, con edificios deteriorados y de baja escala. El desarrollo incluyó a los antiguos habitantes como accionistas, otorgándoles una nueva vivienda y una segunda para ofrecer en alquiler y asi generar nuevos ingresos para la familia. Esta manera de generar el proyecto permitió mantener la identidad comunitaria en el barrio.

Los primeros 3 pisos están ocupados por el centro comercial, a partir del piso 4 y hasta el piso 72 se dispone de 173.000 m2 de oficinas, mientras que a partir del piso 75 hasta el 100 está ocupado por un hotel. La ubicación de la estructura de sostén en los bordes del prima permiten plantas libres para las oficinas y muy buenas visuales hacia todos los lados de la ciudad.

El muro cortina de la fachada se abre sobre la base del edificio para crear una saliente que contiene el acceso al edificio de oficinas, y sobre el lado opuesto se ubica el centro comercial. El techo está constituido por una curva suave de vidrio con estructura de acero. La superficie total del edificio es de 45.665 m2.

Información de los arquitectos

KK100, the tallest building in the world completed in 2011, is an innovative high density project that takes an entirely new approach to city making. It is situated on the edge of Shenzhen’s CBD and sets a new precedent for the successful 21st century transformation of commercial districts into vibrant and enriching environments.

The 3.6-hectare site was previously occupied by a dense but low-rise residential quarter, Caiwuwei Village. The developer had the creative vision to form a company with the villagers, initiating an entirely new approach to the art of place-making in Shenzhen. Existing buildings were run down and living conditions were poor. As part of initiating this transformation, a Joint Development Initiative was formed in which villagers became stakeholders. Each owner was offered a new property as well as a second home which serves as an income generating asset. This meant the preservation of community links that are built over generations. In order to offset the cost of re-provisioning residences for the villagers, the tower had to be exceptionally tall so that the project could be financially viable.

The 100-storey, 441.8-metre tower comprising over 210,000m2 of accommodation is part of the master plan for a 417,000m2 mixed-use development. The development includes five residential buildings and two commercial buildings. The floors of the tower are divided into three major functions. The floors from level 4 to 72 will house 173,000m2 of Grade-A office space while the uppermost levels from 75 to 100 will be occupied by a 35,000m2 6-star St. Regis hotel complete with a cathedral-like glazed sky-garden animated by various activities.

One of the design features is the curving building profile. This form alludes to a spring or fountain and is intended to connote the wealth and prosperity of Shenzhen. The perimeter column arrangement provides each level with an unobstructed working environment and stunning views towards Lizhi and Renmin Park as well as over all Shenzhen and beyond.

It does not use the typical square foot print; the East / West façades being more slender and flared slightly so office floor plates are slightly bigger and the South / North façades that face Hong Kong and the Maipo marshes are wider. The slenderness brings certain challenges, most notably the swing or drift ratio and the robustness of the tower and performance of key elements. Instead of putting generators on top of the building, the roof is constituted by a curved smooth glazed curtain wall and steel structure.

As well as providing social and cultural continuity, KK100 is integrated with the metropolitan transport network, which is crucial for a high density project such as this. The connectivity between the various components of the masterplan on various levels was critical; the tower is integrated with the podium on various levels while retail and public uses at lower levels are integrated with the Metro system; the residential blocks are linked at the higher levels to create easier neighbourhood accessibility while direct office and hotel connections are also provided for easier movement of people. The Tower serves as a ‘’Mini-city” which provides an amenity-rich focal point back to the community, offering a 24-hour city-life to be better for the environment and human interaction.

Marcelo Gardinetti, 2012©

Fotografía de portada: ©Jonathan Leijonhufvud

Fotografías: ©Carsten Schael

TECNNE  |  Arquitectura + contextos

 

Comment here