Linked Hybrid

Linked Hybrid complex in Beijing, Steven Holl Architects

Por Marcelo Gardinetti

Fotografía: Iwan Baan

junio de 2012

TECNNE

El studio Steven Holl Architects ha completado un complejo de usos mixtos compuesto por edificios en torre unidos por puentes, ubicado en Beijing, China. El proyecto fue premiado por el Council on Tall Buildings and Urban Habitat, como el mejor edificio alto de Asia y Australia del año 2009. El programa incluye viviendas, edificios culturales y comerciales.

El conjunto esta compuesto por 8 torres que albergan 750 departamentos, un hotel, una escuela con jardín de infantes, un cine, amplias áreas verdes de uso público y un estacionamiento subterraneo. Una serie de puentes vinculan las torres de vivendas entre si y la torre del hotel.

El diseño incorporo pozos geotérmicos para proporcionar calefacción en invierno y ayudar a refrigerar en verano. La tierra de excavación es utilizada para crear montículos en las áreas verdes generando un particular diseño que alberga espacios de uso público. Un estanque ubicado en el centro del complejo recibe las aguas recicladas de las viviendas,  que en invierno se congela y se transforma en  una pista de patinaje sobre hielo. El estudio tiene como objetivo lograr para este proyecto la calificación Leed Gold.

Información de los autores

“The 220,000 square-meter Linked Hybrid complex in Beijing, aims to counter the current urban developments in China by creating a twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side. A filmic urban experience of space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an “open city within a city”. The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational; a three-dimensional public urban space.

The ground level offers a number of open passages for all people (residents and visitors) to walk through. These passages include “micro-urbanisms” of small scale shops which also activate the urban space surrounding the large central reflecting pond. On the intermediate level of the lower buildings, public roof gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses. All public functions on the ground level, – including a restaurant, hotel, Montessori school, kindergarten, and cinema – have connections with the green spaces surrounding and penetrating the project.

Elevators displace like a “jump cut” to another series of passages on higher levels. From the 18th floor a multi-functional series of skybridges with a swimming pool, a fitness room, a café, a gallery, etcetera connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers views over the unfolding city. Programmatically this loop aspires to be semilattice-like rather than simplistically linear. We hope the public sky-loop and the base-loop will constantly generate random relationships; functioning as social condensers in a special experience of city life to both residents and visitors.

Focused on the experience of passage of the body through space, the towers are organized to take movement, timing and sequence into consideration. The point of view changes with a slight ramp up, a slow right turn. The encircled towers express a collective aspiration; rather than towers as isolated objects or private islands in an increasingly privatized city, our hope is for new “Z” dimension urban sectors that aspire to individuation in urban living while shaping public space.

 

Geo-thermal wells (660 at 100 meters deep) provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make Linked Hybrid one of the largest green residential projects. The large urban space in the center of the project is activated by a greywater recycling pond with water lilies and grasses in which the cinematheque and the hotel appear to float. In the winter the pool freezes to become an ice-skating rink.

The cinematheque is not only a gathering venue but also a visual focus to the area. The cinematheque architecture floats on its reflection in the shallow pond, and projections on its facades indicate films playing within.

The first floor of the building, with views over the landscape, is left open to the community. The polychrome of Chinese Buddhist architecture inspires a chromatic dimension. The undersides of the bridges and cantilevered portions are colored membranes that glow with projected nightlight and the window jambs have been colored by chance operations based on the ‘Book of Changes’ with colors found in ancient temples.

The water in the whole project is recycled. This greywater is piped into tanks with ultraviolet filters, and then put back into the large reflecting pond and used to water the landscapes. Re-using the earth excavated from the new construction, five landscaped mounds to the north contain recreational functions. The ‘Mound of Childhood’, integrated with the kindergarten, has an entrance portal through it. The ‘Mound of Adolescence’ holds a basketball court, a roller blade and skate board area. In the ‘Mound of Middle Age’ we find a coffee and tea house (open to all), a Tai Chi platform, and two tennis courts. The ‘Mound of Old Age’ is occupied with a wine tasting bar and the‘Mound of Infinity’ is carved into a meditation space with circular openings referring to infinite galaxies.

GREEN SHEET

sustainable design intent

Linked Hybrid’s intended experience of spatiality and passage has a tremendous impact on its sustainability.Envisioned as an “open city within a city”, it is a pedestrian-oriented combination of public and private space that encourages the use of shared resources and reduces the need for wasteful modes of transit. It is an urban oasis, proving that peaceful, green spaces can exist in an exploding metropolis such as Beijing. This project aims to attain LEED Gold Certification.

water efficiency

An estimated 220,000 liters of gray water from all apartment units will be recycled each day and reused for landscape and green roof irrigation, toilet flushing, and rebalancing pond water—resulting in a 41% decrease in potable water usage.

energy flows

Linked Hybrid’s ground source heat pump system, one of the largest in residential construction, is its most groundbreaking innovation. Shouldering 70% of the complex’s yearly heating and cooling load, the system is comprised of 660 geothermal wells, 100 meters below the basement foundation. Additionally, the underground wells have taken the place of above-ground space normally needed for cooling towers, increasing available green areas, minimizing noise pollution and significantly reducing the CO2 emissions created by traditional heating/cooling methods.

high performance building systems

The project boasts exterior window louvers and low-e coated glass for solar gain and heat control, as well as a high-performance building envelope and integrated slab heating and cooling system.

indoor environmental quality

Linked Hybrid makes use of a technique called displacement ventilation, in which air that is slightly below desired temperature in a room is released from the floor. The cooler air displaces the warmer air, causing it to be released from the room and resulting in a cooler overall space and a fresh breathing environment.” Steven Holl Architects

Marcelo Gardinetti, 2012©

Fotografías: ©Iwan Baan

TECNNE  |  Arquitectura + contextos

Escrito en: Arquitectura
Autor: Marcelo Gardinetti
Fotografía: Iwan Baan
Cite: Linked Hybrid, Tecnne
Enlace corto: http://tecnne.com/?p=2706
Tags: , , , , , , , , ,

Los artículos de TECNNE se encuentran bajo la licencia Creative Comons | The articles of TECNNE are found under license Creative Comons